Главная » 2009 » Ноябрь » 3 » Андрій Пишний: «Націоналізовані банки може спіткати доля «Укрнафти» та банку «Хрещатик»
17:50
Андрій Пишний: «Націоналізовані банки може спіткати доля «Укрнафти» та банку «Хрещатик»
Андрій пишнийЯкщо  уряд уже розпочав націоналізацію проблемних банків, то з цього варто отримувати користь не для кишень конкретних «товаришів», а для економіки загалом. Необхідно  врешті-решт зосередитися на програмі розвитку наявних державних банків і бути готовими до переходу в державну власність нових фінансових установ, наприклад, «Укрпромбанку» або банку «Надра». Пише у своїй статті в газеті «Контракти» Андрій Пишний, заступник голови Ради громадської організації «ФРОНТ ЗМІН». 
«Зараз найбільшу увагу необхідно приділити формуванню правильної стратегії управління банками з істотною часткою державного капіталу», – вважає Андрій Пишний, відомий банкір, що працював заступником голови правління та членом наглядових рад двох державних системних банків: «Ощадбанку» і «Укрексімбанку».
На думку Андрія Пишного, зараз існує небезпека, що уряд за допомогою націоналізованих банків почне займатися кредитуванням збиткових секторів економіки. «Заявлена ідея може бути високою –  від підтримки національного виробника до стимулювання в Україні інноваційної діяльності. Проте хотілося б застерегти владу від такого кроку, тому що це призведе до банальної крадіжки націоналізованих банків у держави»,–  говорить Андрій Пишний.
За словами одного з лідерів «ФРОНТУ ЗМІН», ми вже неодноразово бачили сценарій, за яким заповзятливі бізнесмени спочатку отримували у своє розпорядження активи за допомогою уряду (як у випадку із заправками «Укрнафти»), а потім відкуповували або відбирали у держави її власність.
«З націоналізованими банками зробити це буде ще простіше, особливо в умовах економічної кризи: достатньо лише кілька разів продемонструвати збитки і попросити про додаткове фінансування з бюджету – і уряд відмовиться підтримувати свою долю в капіталі націоналізованих банків. Яскравий приклад – виведення з муніципальної власності київського банку «Хрещатик», на капіталізацію якого в мерії не знайшлося коштів, внаслідок чого доля київської громади в капіталі банку впала з 51% до 26%  акцій», –  пише у своїй статті в «Контрактах» заступник голови Ради громадської організації «ФРОНТ ЗМІН» Андрій Пишний.
Категория: політика | Просмотров: 632 | Добавил: foto-uzh | Теги: Банки, Фронз змін, Андрій Пишний, Хрещатик, Укрнафта | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]