Главная » 2010 » Февраль » 10 » На Закарпатті голоси так званого "помаранчевого" електорату під час другого туру переходили до Юлії Тимошенко
14:59
На Закарпатті голоси так званого "помаранчевого" електорату під час другого туру переходили до Юлії Тимошенко
ФеерВчора у прес-центрі "Нове Закарпаття" відбулася прес-конференція координатора громадського руху на підтримку єдиного кандидата від демократичних сил Юлії Тимошенко, депутат Ужгородської міської ради Павло Федака та Віктор Феєр, довірена особа кандидата на пост Президента України Віктора Януковича в ТВО № 69, депутат Ужгородської міської ради, зустрілися з представниками ЗМІ у прес-центрі "Нове Закарпаття".

Павло Федака озвучив результати другого туру президентських виборів у м. Ужгород. Так, на виборчі дільниці міста прийшло близько 59 тис. чоловік, 38 тис. виборців проголосували за Юлію Тимошенко (у першому турі 18 тис.) і 16 тис. — за Віктора Януковича (9 тис. у першому турі).  Майже удвічі зріс відсоток тих ужгородців, хто не підтримав жодного з кандидатів (близько 2 тис. чоловік у першому турі і близько 4 тис., або 7 %, у другому).  З огляду на це, обидва кандидати свої результати покращили вдвічі: голоси так званого "помаранчевого" електорату під час другого туру переходили до Юлії Тимошенко, а "біло-блакитного" — до Віктора Януковича. Те, що Юлія Тимошенко набрала в обласному центрі майже 64 %,  свідчить, що Закарпаття все-таки знаходиться  в  "помаранчевому" поясі і схиляється до демократичного кандидата.  На перемогу Тимошенко спрацював також громадський рух на підтримку єдиного кандидата від демократичних сил, який об’єднав Товариство "Просвіта", Народний рух України, частину Конгресу української інтелігенції, до цього долучилися земляки-закарпатці, які мешкають у Павло Федакастолиці (впродовж двох тижнів по області їздила агітбригада Товариства закарпатців у Києві). Слід сказати, що позитивний внесок несподівано для себе  самого зробив і Балога, розіславши  до закарпатців листи-звернення не підтримувати Тимошенко, але натомість вони отримали зворотний резонанс: за балогами в області стоїть адмінресурс, але в них нема авторитету.  Павло Федака нагадав прогнози регіоналів, за якими Тимошенко мала програти з відривом у 15—20 відсотків, однак в реальності відрив склав близько 3 відсотків. На думку Павла Федаки,  необхідно провести перерахунок голосів, а кінцеву крапку мають поставити суди.

Іншої думки довірена особа Віктора Януковича ТВО № 69  Віктор Феєр: вибори відбулися і якщо у нас дійсно є демократія, то вони будуть визнані і треба братися до роботи, розбудовувати країну.  На переконання Віктора Феєра, на покращення результатів Юлії Тимошенко у другому турі, зокрема, суттєво вплинув міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк.  "Це понизило нам голоси в місті", — констатував він.  Недемократичність Тимошенко, на переконання Віктора Феєра, в тому,  що вона не погодиться з поразкою, незалежно від того, який би відсоток не набрав її опонент. Віктор Феєр зізнається, що в Ужгороді регіонали очікували іншого результату.  За його словами, на результат Януковича вплинув міський адмінресурс (медичні й освітні заклади склали електоральне поле Тимошенко), суттєвої допомоги не було від "ЄЦу" ( люди категорично відмовлялися підтримувати Януковича, "тому що їх про це просить структура, яка ще недавно пресувала тих, які мали відношення до Партії регіонів"). "В останні дні перед другим туром і безпосередньо в день голосування БЮТом був викинутий солідний фінансовий потенціал, запущені каруселі, студенти фотографували свої бюлетені для розрахунку за фактом", — стверджує Віктор Феєр. За його висновками, значна маса людей хотіли на виборах просто заробити гроші й ця мотивація була сильнішою за політичні переконання. "По-суті, це були вибори не за Тимошенко і за Януковича, а проти Тимошенко і проти Януковича. Голосуючи за когось із кандидатів, люди  робили це тому, щоб інший не став президентом. В Ужгороді більшість не захотіла, щоб Янукович став президентом.  Може, наша команда слабша або ж харизма Тимошенко яскравіша", — аналізує результати Віктор Феєр і зізнається, що особливої радості від перемоги наразі немає, бо надто велика відповідальність перед командою, якщо та дійде до перемоги: витягувати країну з тої ями, у якій вона перебуває. За прогнозами аналітиків, нам потрібно 2-3 роки, щоб вийти на рівень ВВП  2007 року. Небезпекою є те, що на сьогодні в нас відсутній ген державності. Віктор Феєр також визнав, що компрометуючий Тимошенко лист Балоги побачив світ без погодження з міським і обласним штабами й  розсилати його в Ужгороді було недоцільним.   
Категория: Закарпаття | Просмотров: 656 | Добавил: foto-uzh | Теги: Закарпатье, Регионы, Политика, бют, выборы в Ужгороде | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]