Главная » 2011 » Май » 16

Минулого року влада створила державного оператора для роботи на ринку зерна – Державну продовольчу зернову корпорацію на базі ДАК «Хліб України». Державна структура отримла карт-бланш від влади і намагається вести активну діяльність на ринку зернових через один зі своїх підрозділів – компанію «Хліб Інвестбуд»(ХІБ). Про плани компанії на поточний рік розповів виданню «Агро Перспектива» її генеральний директор Роберт Бровді.

Роберт Бровді генеральний директор «Хліб Інвестбуду»
Роберт Бровді генеральний директор «Хліб Інвестбуду»
Останнім часом точиться багато дискусій про нові правила гри, що запроваджуються державою в аграрному секторі, зокрема і на зерновому ринку. У чому, на Ваш погляд, суть цих реформ та їх кінцева мета?

Почнімо з кінцевої мети, яка озвучена на найвищому державному рівні. Вона чітка і зрозуміла. Це подвоєння протягом наступних п’яти років валового збору зернових, а також виробництва м’яса і молока. Щодо зернового ринку, то маємо ситуацію, коли виробник і трейдер розведені по різні боки виробничого процесу і перебувають у нерівних умовах. Перший несе усі затрати і ризики на вирощування урожаю, другий – по суті диктує ціну і, не вкладаючи ні в сівбу, ні у жнива, отримує левову частку прибутків. Тому суть запропонованих державою змін якраз і полягає у тому, щоб і трейдери, і експортери нарівні з виробниками брали участь у сільгоспвиробництві, вкладали у нього кошти, ризикували разом з виробником.

Категория: Україна16.05.2011| | Комментарии (0)