Главная » 2009 » Август » 29 » Хто заробляє на коливаннях гривні?
14:28
Хто заробляє на коливаннях гривні?
Цього тижня Національний банк вирішив потішити українців відносно дешевими доларами. Двічі НБУ продавав комерційним банкам американську валюту по 8 гривень, і зобов’язав їх збувати долари населенню по 8,16. Проте, експеримент виявився більш ніж невдалим. Довідатися, які саме банки і коли продаватимуть валюту за цим курсом, могли лише наближені до співробітників цих установ. До того ж, долари «викидали» з самого ранку, і буквально протягом кількох годин вони закінчувалися.

Головною причиною нинішньої нестабільності гривні багато чиновників та експертів називають паніку серед населення. Проте, якщо порівняти з минулим роком, коли курс української валюти змінювався щодня, а поблизу обмінників стояли черги охочих купити долари, тепер такого немає.

Спекулювати можуть «наближені»

Нинішня нестабільність гривні вигідна валютним спекулянтам, говорить Радіо Свобода директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. Проте заробити на цьому вони можуть лише у випадку, якщо спроможні спрогнозувати подальшу динаміку курсу.

«На сьогоднішній день спрогнозувати таку динаміку вельми важко. Ми бачимо дуже велику різноманітність у виступах і експертів, і представників банківського сектору, і державних структур, розкид прогнозів яких є дуже великим. Тому я ризикну стверджувати, що сьогодні спекуляції на валютному ринку є дуже ризикованими. За одним винятком: якщо немає якоїсь погодженості з головним регулятором», – говорить Жаліло.

Банки заробляють лише на валюті

На думку начальника аналітичного департаменту компанії «Ренесанс девелопмент» Владислава Перевишка, головною причиною девальвації гривні сьогодні є валютні спекуляції.

«Відкуповується валюта по лімітах Нацбанку, а продається – за ринковим курсом. Фактично, їхнім (банківським) єдиним заробітком є валютні спекуляції, оскільки кредити видаються дуже обмежено, а депозити залучаються під високі відсотки. Також було «надруковано» багато гривні у вигляді облігацій (ОВДП) та іншого, що є об’єктивною причиною девальвації», – вважає експерт.

Упродовж останнього місяця гривня відносно долара знецінилася приблизно на 10%. І це за умови, що на світових ринках курс американської валюти падає у порівнянні з євро.
Категория: економіка | Просмотров: 557 | Добавил: onok | Теги: експерти, спекуляції, валюта, гривня, Банки, гроші, нестабільність | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]